DROCD036
Katalognummer: DROCD036
Artist: Raun
Album: Dance Jon
 
"Egna låtar och traditionellt, ibland samtidigt. Titelspåret Dance Jon är häftigaste exemplet. Samplade och loopade traditionella mansröster från Bohuslän centrifugeras med de modernaste dansrytmer, toner och ljud. Först grävde sig Raun tillbaka till medeltiden. Nu är de fyra medeltidsmusikerna på väg med X 2000-tåget rätt och snabbt in i framtiden"
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten


"Dance Jon tog jag inte till mig lika lätt som deras första platta, men den har växt för varje lyssning. "En sådan vacker flicka" med skönt galen sång av Harlad, Helenas fina röst i "Prövningen", Haralds komposition Bruse samt Magnus rappand i sin egen "Frej" med slagverk som gör att man tror att man befinner sig i en mekanisk verkstad, bidrar till att man bara älskar den här plattan"
Micke Forsberg, Lira

"Egentligen är idén lysande: att försöka knyta ihop folkmusiken med storstadens musik, exempelvis rap. De flesta som i dag gillar och utövar folkmusik bor nog inte på landet utan i en stad eller samhälle"
Winne Gravlund, Helsingborgs Dagblad Länk>>

"Det är svårt att placera Raun i något speciellt musikaliskt fack: det är inte traditionell folkmusik, inte världsmusik inte pop eller rock, utan mer är det en kul blandning av alla de ingredienserna. Skall man sätta någon etikett på Rauns musik, vill jag föreslå "partymusik för storstadbor". Det är häftigt, suggestivt, det svänger bra och gruppen leker med klanger som varken är nya eller gamla - musik som passar bra för både de som vill lyssna och de som vill dansa.
"
Stephan Elg, Smålandsposten Länk>>

"Raun spelar i förlängningen på Groupas studioelektroniska kryddor, som Hedningarnas urtidsråa grundmuller, som Garmarnas medeltidsballader i nutid.

Titellåten svänger stabilt med en fräcka hip-hopig sampling av spelmannen Niklas Larsson. Ett tjusigt hoplimmat arv från förr, draget till sin moderna spets.

Otåligt stökar Raun taktfast runt i musiken. Magnus Eks slagverk från skrotgården och Harald Petterssons fräna stråkharpa står för den viga oron och mullrande stadgan.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten Länk>>

"Raun spelar urban folkmusik med en suggestiv klangvärld och oemotståndligt driv. Och titellåten Dance Jon ligger helt rätt för klubbremixens breda golvplank"
Mikael Strömerg, Aftonbladet

"Musiken påminner en del om Hedningarna och Garmarna. Musiken kategoriseras som “nordic ethnic beat music” av gruppen själva.

Omslaget känns något ansträngt. Raun vill verkligen vara häftiga. Därför känns det lite svårt att jag gillar musiken. Jag skulle hellre vilja såga den. Men Raun har något eget, dom provar nya grepp.

Slagverket är väldigt bra. Och sången växlar mellan Helena Eks ljusa röst och mörka mansröster som i “En sådan vacker flicka”. Vi får också höra en “rap” i spåret Frej. Där använder man ordet “sexmaskin” (!) . Det är första gången jag hör det i folkmusiksammanhang.

En ganska häftig skiva.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten Länk>>

"Raun är en intressant grupp som på CD:n "Dance Jon" ger exempel på en häftig blandning av bastryck, kroppsrytm och Korpen flyger-stämning. En blandning av nusik från då och nu. Och skränpipan sitter i ljudminnet som en tatuering!"
Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad Länk>>


VISA ALLA RECENSIONER!