DROCD030
Katalognummer: DROCD030
Artist: Göran Månsson
Album: Inland
 
"”Inland” präglas är en underbar inställning till repertoaren där Göran på ett smakfullt sätt tar sig stora friheter och låter de svenska musiken färgas av andra flöjttraditioner. Mest fångas jag av de snabba spänstiga triolpolskorna och den shakuhachi-liknande tonen i Lortagubbens vals. En skön skiva som passar utmärkt att njutas i den mörka vinternatten."
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet


"Blockflöjtfamiljen består ju av flera medlemmar och till dem kommer traversflöjterna och de folkliga flöjterna spilåpipa, sjöflöjt och härjedalspipa. Den mångfalden bidrar naturligtvis också till att skapa omväxling och spännande tolkningar av låtarna.
 Göran Månsson är en mycket skicklig instrumentalist med suverän teknik och med stor känsla för hur låtarna skall spelas.
"
Stephan Elg, Smålandsposten

"Bordet dukas med allehanda kärnspaltare: sopran- och tenorblockflöjt, flauto d'amore, kontrabas och subkontrabasblockflöjt och en liten härjedalspipa. CDn heter Inland och etiketten är Drone. Befriande rent. Tokrent."
Mikael Strömerg, Aftonbladet

"Här finns mest traditionellt material men även några kompositioner av Göran själv. Det är ömsom vackert och skirt som i koralen O Gud all sannings källa, dansant som i Liv och Lortagubbens vals samt underbart, vilt och lössläppt som i Tokryck och Vildhalling. I Lapp-Nilspolska får Göran verkligen spela ut och visa vilken härlig musiker han är. En debut som ger mersmak, helt klart!"
Micke Forsberg, Folkdansaren Länk>>

"Inland är bästsvensk folkmusik. Magnifik, svängig och nyskapande.
Göran Månssons varma lungluft pulserar genom en skog av vanliga och udda flöjter. Han smeker och attackerar folkmusiken som en frisinnad jazzsolist. Giganten Roland Kirk skulle ha jublat sig illblå av entusiasm.
Med chockerande urkraft slungar han "Lapp-Nils polska" genom sin sopranblockflöjt och driver nästan vettet ur sin egen "Tokryck" med tidernas fläskigaste busös på subkontrabasblockflöjt. Ett modigt energiutbrott på Richterskalans jordbävningsnivå 8.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten Länk>>

"Göran Månssons solodebut på CD, Inland, dimper nu ner som ett av utropstecknen i vårens folkmusikflod. Det handlar om låtar mestadels från Haverö, som tolkas på blockflöjter i en rad storlekar, spilåpipa, sälgflöjt, traversflöjt m.m.

Man inser att Månsson inte bara är en driven flöjtvirtuos, han har också stor känsla för rytmik (och har sjäv studerat slagverk) i det lyhörda användandet av enklare slagverk som läggs till flöjterna som studsande rytmiska accenter, och i själva flöjtspelet, som får en distinkt rytmisk kraft.
"
Ulf Gustafsson, Upsala Nya Tidning

"Skivan är upplagt som en resa. Man börjar på riksväg 83 efter Ljusdal och rör sig norrut mot Haverö. Man stannar där under fjorton låtar och sedan följer den femtonde låten Avresan som för söderut igen.

“Inland” är en genomtänkt och välproducerad skiva.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten Länk>>

"35-årige Göran Månsson från Ånge är en extraordinär flöjtspelare, som här koncentrerar sig på traditionslåtar rotade i Medelpad.

"Inland" påminner om vilken väldig kraft som kan släppas ut ur ett enda ynka instrument, av rätt person. Månsson behöver på klassiskt mästarvis inga medspelare för att sätta full danssnurr på polskorna, hans rytmkänsla är total.

Blockflöjter, Härjedalspipa, spilåpipa och så kallad sjöflöjt snurrar mellan fingrarna och ibland överdubbar Göran Månsson sig själv. När han inte på en och samma flöjt lägger en hest surrande bordunton i botten medan melodin pågår i höjden.
"
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet

"Uppriktigt sagt så var det inte med någon större förväntan jag satte på Göran Månssons första solo-skiva. Även om jag uppskattat hans spel i Raun hade jag ändå svårt att tänka mig att en hel skiva med folkmusik på flöjt skulle kunna vara njutbar i längden. Men jag tog fel. Förutom att han spelar så bra, lyckas han variera ljudet med olika flöjter av helt olika karaktär"
Ulf Torstensson, Lira

"Det intressantaste med skivan är hur många olika sorters ljud det går att framkalla med blåsinstrumenten. Men det går heller inte att komma ifrån att det också låter bra. Ibland är det sövande vackert, andra gånger drar det iväg så att det rycker i kroppen."
Andreas Jakobsson, Gefle Dagblad Länk>>

"Flöjter av olika slag är ett självklart inslag i folkmusiken världen över, också den svenska även om den inte har en lika framskjutande placering som stråkinstrumenten. Det vill Göran Månsson råda bot på med sin "Inland". Han ger oss därför 15 låtar spelade med olika typer av flöjter och pipor. En stor del av musiken är hämtad från Haverö, den norrländska bygd där han har sina rötter. Det är med stor musikalisk tyngd och skicklighet som Göran Månsson visar oss flöjtens möjligheter. Inte minst i den lustfyllda improvisationen "Vildhalling" som ger en riktig aha-upplevelse: en del folkmusik måste ha tillkommit så här, då för länge sedan, genom musikers lek med varandra och sina instrument.
"
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad


VISA ALLA RECENSIONER!