DROCD029
Katalognummer: DROCD029
Artist: Anders Nygårds & Magnus Stinnerbom
Album: Dalahyl
 
"När Nygårds skira drillar krockar med andrastämmans dova monotoni suger det till. De spelar vackert. Men det är också lite skitigt, vilket är befriande i denna duktiga genre."
Po Tidholm, Dagens Nyheter


"Vem kunde, för så där 20 år sedan, tro att Blank Anders låtar från Blecket skulle överleva millennieskiftet?"
Mikael Strömerg, Aftonbladet

"Man blir både lite irriterad och nyfiken på ordet dalahyl. Jag som trodde jag kunde mitt dalmål, men detta ord har gått mig totalt förbi.

Kanske måste man inte alltid förstå allting. Det jag åtminstone förstår är att dessa två unga spelmän från Rättvik och Värmland med traditionell spelmansbakgrund, gör ett fint jobb med sina fioler. Ibland används dessutom viola och viola d'amore som ger en skön ålderdomlig klang.

De flesta låtarna kommer från Rättvik, men någon egenkomponerad dyker även upp.
"
Maria Hulthén, Falu-Kuriren

"Två fioler och en radda låtar ur den traditionella spelmansrepertoaren blir lätt för mycket även för folkmusiknördens öron. Men inte här. 16 dundrande låtar räcker inte för att bli mätt när Anders Nygårds (Klacklek) och Magnus Stinnerbom (Harv och Hedningarna) sätter fötterna i golvet, tar spjärn och drar iväg.

Det är mer energi i de här två ivriga och 25-åriga fioltokarna än i tio förvuxna och hårt samspelta spelmanslag med fiolveteraner.De spelar tydligt, nyfiket och lustfyllt. Magnus leder oftast stämman som bryter ny väg i harmonierna. Anders skyfflar energi i rytmen och får låtarna att kränga med ett grovt sväng.

”Dalahyl” är ung, ny genialisk fiolenergi som räcker lång näsa åt de finsnickrande puritanerna i spelmansland.
"
Lasse Åbom, Östgöta-Correspondenten Länk>>

"På denna skiva ger de sig på många riktigt tunga klassiska folkmusiklåtar. De ger sig rätt in i “traditionsträsket” och utmanar. Det är spännande att höra.

Magnus Stinnerbom kompar och spelar stämmor på en viola d’amore, en kombination av fiol och altfiol. Det ger ett härligt djup åt ljudet. Han har ett eget sätt att spela stämmor.

Ljudet på skivan är dämpat och nära. Man kan höra fotstampet. Det ger en härligt tydlig upplevelse av ljudet.

Jag tycker att det här var en väldigt trevlig skiva.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten Länk>>

"Det är ett otroligt tajt samspel mellan Anders och Magnus, den sistnämnde fungerar mest som stämspelare på Dalahyl med stor skicklighet och läckert komp. Merparten av låtarna är hämtade från Dalarna, men här finns även ett par låtar från Småland, Norge och Dalsland samt ett par kompositioner av Magnus. Örongodis som man gärna låter sig smaka av om och om igen."
Micke Forsberg, Lira


VISA ALLA RECENSIONER!