Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD026
Katalognummer: DROCD026
Artist: Höökensemblen
Album: Polski Dantz
"Liksom gruppens förra cd Höök från 1995, är detta sammantaget en nyttig cd, med trovärdiga tolkningar av låtar från en tid innan termen folkmusik börjat användas. Barockmusik eller folkmusik frågar man i konvoluttexten - och svaret är självklart: musik, helt enkelt!"
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

"De stolta hökarna seglar fram på ett luftigt hav av länkar mellan barockmusik och folklig musik från 1600-talet.
"Polski Dantz" är ett klingande bevis på de utländska rötternas betydelse för svensk musik, som grävts fram ur gamla notböcker för att bli inspelad i nutid med en fräsch attityd. Spännande musikarkeologi utan damm och trista genrepoliser. Åtta musiker stortrivs när gammalt blir nytt och förstärks med jubelblås från Svenska blockflöjtskvartetten.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

"Det är svårt att sätta betyg på en sådan här skiva, det finns liksom inte mycket att jämföra med. Man kan bara beundra initiativet att väcka den här musiken ur dess Törnrosasömn och man kan vara lycklig över att de flesta av de medverkande musikerna har sina musikaliska rötter i folkmusiken. Den bakgrunden gör att de verkligen lyfter fram rytmerna och dansen i musiken. Det svänger häftigt och det är mycket vackert!"
Stephan Elgh, Smålandsposten

"Dessa melodier är från en tid då musiken ännu inte delats upp i folk- och konstmusik. Att föja noter ansågs amatörmässigt - varje musiker hade sin tolkning av ett musikstycke. Inte heller Höökensemblen ägnar sig åt slaviskt notrytteri, utan tolkar musikhistorien på sitt eget fria sätt.

Det gör att de undviker en vanlig fälla i dylika produktioner - att det blir en dokumentation av musikhistorien för sakens skull i stället för att fokusera på att skapa bra musik som är intressant för lyssnaren.

Polski Dantz är en spännande skiva och en resa till ett svunnet musikaliskt landskap.
"
Lars Alkner, Värnamo Nyheter

"Lite insnöat kan man prata om att det här är den svenska folkmusikens ursprung och så vidare. Det känns lite akademiskt på samma sätt som skivhäftet där det till varje låt finns en längre text. Här kan man t ex läsa om musikprofiler i Kalmar på 1700-talet. Intressant eller inte?

Det är lätt att fördjupa sig i historier och fakta här. Men den här skivan är i första hand en skiva med musik. För mig känns Polski Dantz som en klassisk skiva med folkmusikkänsla. Jag tycker att det är bra.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten

"Plattan rymmer hela 23 spår av väldigt skiftande karaktär och man blir glad av musikernas kärleksfulla och lyhörda förhållningssätt till låtarna. Höökensemblen... gör en stor kulturgärning när de lyfter fram den här musiken. Låt er förföras av denna välklingande musikaliska historielektion"
Micke Forsberg, Lira

"Barock mitt i cybertillvaron, där saraband, gigue, menuette och polonäs berättar oss en både stolt och spefull vardag.

Och favoriten - årets låt i mina öron: "Hvid ett bärg". En smått hallucinatorisk text ur Matthias Silvius Svenonius notbok från tidigt 1700-tal sjungen av Susanne Rosenberg med en röst så stark, så skön, så sökande. Texten skriven av 1600-talspoeten Johan Runius:
- Hvid ett bärg uti en dal på det alltför sköna näset. Där låg sommarnatten sval och sov sött i gröna gräset på en blomsterhuvudgärd - och sedan kommer drömmen.
Ja, årets låt alla kategorier. Helen Sjöholm får ursäkta
"
Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem