Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD007
Katalognummer: DROCD007
Artist: Höökensemblen
Album: Höök
"...måste räknas som en av årets allra intressantaste vad gäller svensk musik"
Martin Nyström - Dagens Nyheter

"Bakom Höök står en musikforskare, en folksångerska, en Nordman, en barockcellist, en jazztrummis, en organist och en norsk hardangerfelare. Tillsammans har de rotat och tytt gamla notböcker från Växjö med omnejd och funnit att här har det minsann filats med fröjd.

Polskor så gamla som 1600-talet är naturligtvis smärre musikhistoriska fynd. Allra roligast på den här unika plattan är mästertjuven Tullbergs noter från fängelset. I folkmun var han sin tids Robin Hood, och nu ger han från det en gång så musikaliskt rika Småland till oss på klingande rötter fattiga ättlingar.
"
Camilla Lundberg, Expressen

"Det klingande resultatet har följdriktigt drag av såväl spelmanslåtar som konstmusik. Strävan efter stilriktigt spel finns där visserligen, men lika mycket en längtan efter att göra bra musik av tysta noter."
Gunnar Ternhag, Svenska Dagbladet

"Att få gamla noter att klinga på nytt kan synas vara en lämplig uppgift för en musikantikvarie. För Magnus Gustafsson i Växjö har den i vart fall varit fruktbar. Han har gjort forskningsarbetet till projektet Höök!, där han med ytterligare sex musiker återuppväcker musiken ur gamla, främst sydsvenska handskrifter från 1600- och 1700-talen. Uppgiften har varit lustfylld, låter det som. Det är så att nottecknen sträcker på sig och förvånat gnuggar sömnen ur ögonen."

"Här finns viktiga bitar i det brokiga musikpusslet bakom vår tids så kallade allmogemusik. Att vi ibland hör ekon av sentida fiollåtar mellan besöken i festsalar, värdshus och gillestugor är alltså helt i sin ordning. Läsvärt texthäfte medföljer.
"
Klas Gustafsson, Tidningen Musik

"Den här skivan viar att det inte alltid är så lätt att skilja på klassiskt och folkligt. Höök! utgör ett unikt möte mellan folkmusiker i nutiden och gamla notmanuskript från 1700-talet. Noter som idogt grävts fram ur arkiv och bibliotek (främst i Växjö)

Det visade sig att det fanns en mängd fina låtar, nedtecknade av militärmusiker, studenter eller udda figurer som mästertjuven CG Tullberg(!). Det här är musik som levde bland både bönder och herrskapsfolk. Det liknar barockmusik men är lika mycket visor, polskor och reels.
"
Lars H Jonsson, Östgöta-Correspondenten

"När man lyssnar blir man först förbryllad av det välbekanta men samtidigt okända man hör. Visst kan detta vara den felande länken mellan klassiska ideal och folkmusik, föregångarna till de gammellåtar som vi känner till idag."
Peter Ahlbom, Spelmannen

"Här har medverkande musiker lagt ned stor möda på utförande och den historiska estetiken utan att låsa sig vid det museala i sitt material och det har blivit frustande vital och välspelad skiva med en mycket fylligt och något akademiskt skriven folder därtill."
Anna Carlberg-Kriig, Folkmusik & Dans

"Resultatet är mustigt och suggestivt, tidvis också riktigt svängigt. Det är intressant att se hur influenser från Polen respektive de brittiska öarna under 1700-talet kämpade för dominans över den nordiska spelmansmusiken. Att polskan (här kallad polonesse) slutligen avgick med segern kan bero på att den erbjöd större utrymme åt de långa, inåtvända tonslingor som redan fanns i de nordiska balladerna och den gamla fäbodmusiken. Tre melodier av brittiskt ursprung på skivan ter sig nästan brutalt rättframma i sammanhanget."
Allistair Cochrane, Blekinge Läns Tidning


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem