Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD006
Katalognummer: DROCD006
Artist: Nyckelharporkestern
Album: Till Eric
"Till Eric bör kunna bli en klassiker, en skiva i samlingen för alla som är det minsta intresserade av detta svenska instrument med månghundraåriga anor vars formsvacka var så djup för några decennier sedan att sotdöden lurade runt knuten."
Lars Moberg - Lira

"Eric Sahlströms betydelse för nyckelharpsmusiken är enorm. Det sägs till och med att den kanske dött ut om det inte vore för honom. Hans verksamma år sträckte sig från 20-tal till mitten av åttiotalet och det säger sig självt att han var en kulturbärare av rang. Både hans egna kompositioner och de traditionella visor han samlade för eftervärlden har en eterisk klang. Urvalet på detta hyllningsalbum är väl genomtänkt"

"Och de medverkande spelmännen är rasande skickliga och lagom ortodoxa. Vissa andrastämmor drar åt andra håll än vad man väntar sig, men det är i sin ordning."

"Det finns en värdighet i denna musik som sällan hör nu för tiden.
"
Po Tidholm, DN

"En ny generation stormar fram på nyckelharpa. Unga och mycket fingerfärdiga spelmän dyker upp, inte bara i nyckelharpans kärnområde Uppland utan över hela landet. Många är produkter av den svenska musikskolan. De visar upp ett virtuost spel i tidig ålder. Ett har alla gemensamt - beroendet av Eric Sahlström.

Sahlström var ju förutom byggare också kompositör av låar som dag ingår som en viktig ingrediens i den uppländska folkmusiken. Sex unga spelmän hyllar just Sahlström och hans musik på en ny CD, kallad Till Eric."

"En landsomfattande turné med det svenska nationalinstrumentets främsta unga utövare borde väl vara en självklarhet"
"
Peo Österholm, Svenska Dagbladet

"Eric Sahlström känner väl de flesta igen. Nyckelharpslegenden som blev förgrundsgestalt för många utövare av det vackra och klangfulla instrumentet. Det finns åtskilliga plattor med, kring och om Eric Sahlström, alla med nyckelharpan i högsätet. Och nu har sex av Sveriges bästa nyckelharpspelare släppt en hyllnings-CD med Sahlströms låtar, men den självklara titeln Till Eric.

Den här plattan tycker jag är en godsak för folkmusikälskare, dels därför den innehåller det bästa av Eric Sahlström och dels för att grabbarna på CD:n har ett kärleksfullt förhållande till mäster Sahlströms musik. Det hörs!"

"Mäster Eric måste vara nöjd i sin spelmanshimmel
"
Jan Wahlgren, Ljusnan

"Det här är fjärran från knätofs och tjo och tjim, och det är lika fjärran från de gravallvarliga, livlösa och helt förutsägbara folkmusikskivorna, som en period kom ut i parti och minut. I stället präglas skivan av ett gediget konstmusikaliskt kunnande och en genuin kärlek till det musikaliska materialet. Det här är en folkmusikskiva, som vid lyssnandet får åtminstone mig att känna respekt och vördnad."
Gustaf Berglund, Hudiksvalls Tidning

"..Det är därför helt på plats med denna hyllningsplatta från den yngre spelmansgenerationen till Eric Sahlström. Här tolkar sex av landets mest framstående unga nyckelharpsspelmän 19 låtar efter föregångaren, bland annat nyckelharpvirtuosen Olov Johansson, känd från Väsen och Nordman, och nyckelharpvärldsmästaren Anders Mattsson."

"Skivan rymmer både uppsluppna danslåtar och vackra mollstämda ceremonilåtar. "Andakten" är till exempel ett andlöst vackert, närmast psalmliknande stycke som tillsammans med "Avskedsgånglåt" och den oerhört suggestiva "Karolinermarschen" hör till plattans mest innerliga bidrag.
"
Sune Liljevall, Arbetarbladet

"Här har de unga musikerna bestämt hittat fram till de djupaste källådrorna hos kompositören Eric Sahlström, vars väldiga musikaliska gärning med den här inspelningen fått en hedrande och väl vald ärebetygelse."
Bo-Ingvar Kollberg,Uppsala Nya Tidning

"Nu hyllas han på CD av sex virtuosa arvingar som tillsammans har åstadkommit den ultimata presentationen av detta säregna instruments inneboende möjligheter."
Lars-Erik Lärnemark, Sala Allehanda

"Nu finns det en CD-skiva med Eric Sahlströms musik, spelad av de unga nyckelharpspelmännen Olov Johansson, Anders Mattsson, Johan Hedin, Niklas Roswall, Marcus Svensson och Ola Hertzberg. Skivan är ingenting mindre än en pärla. Ingenting saknas, självklart inte Eric Sahlströms egen "hitlåt" Spelmansglädje."
Erik Jansson, Land

"Sex av Sveriges bästa nyckelharpospelemän hyllar giganten Eric Sahlström på denna vidunderliga CD. Självfallet en genial idé, detta att samla dessa harpister för att spela Erics låtar, skivan är ett absolut måste inte bara för harpospelmän landet kring. Som folkmusikdokument är den suverän - som musikalisk upplevelse inte mindre härlig."

"..här finns alla höjdarlåtarna med. Därtill framförda med en stor spelmansglädje som märks i varenda låt.
"
Peter Ahlbom, Spelmannen

"På den här CDn ligger en musikskatt. I mycket fräsch förpackning."
Anna Carlberg-Kriig, Folkmusik & Dans

"Sex unga nyckelharpspelare ger sina tolkningar av den så berömde i nyckelharpkretsar Eric Sahlström. De gör det med en sådan kärlek och glädje så att jag måste kapitulera"
Peter Thorsson, Punkfanzinet Skrutt

"Återväxten inom nyckelharpsmusiken är tryggad. Det bevisar sex unga nyckelharpsvirtuoser som med CDn Till Eric vill hylla förgrundsgestalten Eric Sahlström.

"Sahlströms-låtar kan man lyssna på hur mycket som helst och det finns därför inget skäl att inte skaffa den här CDn där några av Sveriges främsta nyckelharpsspelmän visar framfötterna i Erics fotspår.
"
Peter Pedersen, Västerviks-Tidningen


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem