Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

ANDERS NORUDDE

Anders Norudde: Säckpipa, fiol, moraharpa, säljflöjt m.m.

BOKNINGAR
Anders Norudde
Vinbärsvägen 10
691 47 Karlskoga

Telefon: 0586-508 58
e-post: anorudde@spray.se

KALENDER
Anders Norudde
Artistfoto:Thomas Fahlander
 

LJUDEXEMPEL

speakerRämmen
speakerBlåstrattlåten
speakerVarm och ute
speakerSäfsnäs
speakerTvillingvalsen
speakerFu-oschottis
speakerSkrap Ollas polska
speakerSura Råda

ANDERS NORUDDE

Anders Norudde dök upp som en frisk fläkt i folkmusiksverige i mitten av 1980-talet. Han kom varken från en spelmansfamilj eller från ett område med rika folkmusiktraditioner, men det stod från början klart att det rörde sig om en spännande musiker som gick sina egna vägar.

Anders fascinerades tidigt av de äldre folkmusikinstrumenten. Med stor nyfikenhet utforskade och utvecklade han möjligheterna på den svenska säckpipan och Moraharpan, den äldsta bevarade formen av nyckelharpa. Anders var dessutom en av pionjärerna när det gäller att skrivna nya låtar för äldre folkmusikinstrument. Låtarna från hemtrakterna i östra Värmland och Närke var tidigt en stark inspirationskälla och denna repertoar har följt honom sedan dess.

1987-88 medverkade Anders i teaterprojektet Den Stora Vreden vid Folkteatern i Gävle och var med om att skapa en ny teaterform med folkmusikbaserad musik. Uppsättningen blev en banbrytande succé som fått många efterföljare. I Den Stora Vreden medverkade också Björn Tollin och Hållbus Totte Mattsson, som tillsammans med Anders startade folkmusikgruppen Hedningarna.

Hedningarna fick i början av 1990-talet sitt stora genombrott. Med ålderdomliga klanger och uråldriga instrument i kombination med en nyskapande attityd och moderna arrangemang lyckades Hedningarna locka en ny och ung publik till den svenska folkmusiken. Aldrig förr hade en folkmusikgrupp lyckats komma in på topplistorna och dra fulla hus på rockklubbar. Hedningarna är också den svenska folkmusikgrupp som slagit mest i utlandet och gjort flest uppmärksammade spelningar vid festivaler över hela världen.

Som solist är dock Anders ganska okänd. Många har fängslats av hans spelskicklighet på många instrument och av hans förmåga att skriva bra låtar. Jag är därför mycket glad över att nu kunna presentera Anders första soloalbum. Det är ett projekt där Anders gjort musik på sina egna villkor och här möter vi honom i både äldre låtar och nykompositioner. ?Kan Själv!? är ett musikaliskt porträtt över en av våra stora nutida spelmän.

Olle Paulsson
 

CD MED ANDERS NORUDDE UTGIVNA PÅ DRONE

DROCD020
DROCD020
Kan Själv!

ANDRA DRONE-CD DÄR ANDERS NORUDDE MEDVERKAR

DROCD024
DROCD024
Vålje å Vrake
DROCD037
DROCD037
Rätt nu är det på tiden
 
Till toppen Hem